جستجو

طرح امضاء ديجيتال؛ در آستانه اجرا

امضای دیجیتال

در راستای اهداف سازمان به منظور شفافيت، دقت و تسریع در ارائه خدمات و همچنین جهت حذف نسخه های کاغذی نقشه های ساختمانی ، پروژه بهره برداري از امضاء دیجیتال، توکن های دیجیتالی به همراه ثبت اثر انگشت اعضاء در سازمان در دست اجرا مي باشد. استفاده از توکن های سخت افزاری برای طراحان ، ناظرین و بررسی کنندگان نقشه و همچنین لزوم ثبت اثر انگشت طراحان و ناظرین در هنگام قبول مسئولیت از الزامات پياده سازي اين پروژه است. به منظور آشنايي بيشتر اعضاء با امضاء ديجيتال و توكن، در ادامه توضيحات لازم ارائه شده است.


امضاء ديجيتال چيست؟
امروزه کاغذها که حامل اصلی اطلاعات مهم بودند کم کم جای خود را به دیگر راه های تبادل اطلاعات می دهند. در واقع کاغذ دارای معایبی از قبیل انتقال آهسته و پرهزینه اسناد می‌باشد و بایگانی آن نیز مشکلات زیادی را به وجود می آورد. به تدریج با پیشرفت فناوری اطلاعات، تبدیل اسناد سنتی به اسناد الکترونیک، فراگیر شده است. درواقع با ديجيتال شدن اسناد، امنيت و دقت در گرو امضاء ديجيتال است.
امضاء دیجیتال یکی از روشهای ایمن سازی اطلاعات است که کاربردی مشابه با امضاء معمولی دارد كه باعث حفظ امنیت در شبکه می شود.  امضای دیجیتال، پیشرفته‌ترین و پرکاربردترین نوع از امضاهای الکترونیک است و به دلیل امنیت بالای آن، جایگزین سایر روش‌های موجود شده است.


تفاوت امضاء دیجیتال و امضاء الکترونیکی در چیست؟ 
امضای دیجیتال درواقع همانند اثرانگشت افراد و در قالب یک پیام رمزگذاری شده بوده که از مجموعه‌ای متشکل از سخت‌افزار، نرم‌افزارو... استفاده نموده و بالاترین سطح امنیت و پذیرش جهانی را دارا می‌باشد؛ و با یک تکنولوژی خاص از امضای الکترونیکی تمیز داده می‌شود درحالی‌که امضاء الکترونیکی، همان شکل اسکن شده امضای واقعی هر فرد است و در سازمان‌ها و در سیستم‌های اتوماسیون اداری از این نوع امضاء بهره می‌گیرند.
مزایای امضای دیجیتال در مقابل امضای دستی (سنتی)
•    تصدیق هویت: اطمینان از اینکه شخص یا طرفی که با آن در حال ارتباط هستیم همان کسی است که ما انتظار داریم و خودش می گوید.
•    محرمانه بودن: اطلاعات درون پیغامها و یا تبادلات كدگذاري می شوند و تنها برای اشخاص دریافت کننده و ارسال کننده قابل فهم و خواندن می باشد.
•    امانت داری: اطلاعاتی که درون پیغام و یا تبادلات وجود دارد در طول مسیر به طور اتفاقی یا عمدی مورد دستبرد قرار نمی گیرند.
•    غیر قابل انکار بودن: ارسال کننده نمی تواند منکر ارسال پیام یا تبادل مالی شود و دریافت کننده هم نمی تواند منکر دریافت آن شود.  
•    غیر قابل تغییر بودن : می توان اطمینان حاصل کرد که محتوای سند و یا پیام بعد از امضا، بدون تغییر باقی مانده و افراد غیرمجاز به سند الکترونیکی دسترسی پیدا نکرده اند. 
 امضای دیجیتال هر سند منحصر به فرد بوده و در واقع امضای دیجیتال هر سند مرتبط با محتوای آن سند است. بدین سان امکان جداسازی امضای دیجیتال از روی سند به منظور استفاده مجدد روی سندی دیگر يا جایگزین نمودن آن با امضای دیگر امکان پذیر نیست. درواقع اگر می خواهیم که اسنادمان واقعاً در امان باشند باید آنها را به صورت دیجیتالی امضاء کنیم.
در مطلب بعدي به معرفي توكن و نحوه استفاده از آن خواهيم پرداخت.